W żywieniu psów, terminem „smakowitość” określa się cechy karmy, dzięki którym jest ona spontanicznie i chętnie jedzona przez zwierzę. Jest to bardzo ważny parametr, ponieważ nawet najlepiej zbilansowana karma staje się bezużyteczna, jeśli pies nie chce jej jeść. Uzyskanie optymalnej smakowitości karmy wymaga jednocześnie dobrej znajomości zachowań i psychologii zwierząt, jak również dużego doświadczenia w opracowywaniu receptur oraz odpowiedniej technologii produkcji. Dlaczego? Ponieważ smakowitość karmy uzależniona jest nie tylko od preferencji psa i czynników środowiskowych, ale nade wszystko od samego produktu.
Warto zacząć od tego jak wygląda proces oceny karmy przez psa.
Pierwszym zmysłem, który ocenia pokarm jest węch. Jeśli zapach karmy nie będzie dla psa atrakcyjny, pies po prostu odejdzie od karmy i nie będzie chciał jej próbować. Natomiast jeśli uzna go za atrakcyjny, przejdzie do kolejnego etapu – degustacji/próbowania. W tej fazie pies ocenia czy pokarm jest dla niego łatwy do pobrania, jaki jest rozmiar, kształt oraz jaka jest forma czy tekstura. Jeśli na tym etapie pokarm będzie zaakceptowany, pies wejdzie w ocenę smaku. Ale dopiero po rozgryzieniu karmy. Całość oceny kończy proces trawienia. Jeśli na tym etapie pies będzie się źle czuł, może dojść do odrzucenia karmy przy kolejnym posiłku.
Aby zagwarantować najwyższą smakowitość karmy, należy pamiętać o jakości surowców. Nie da się tworzyć dobrej karmy bez dobrych surowców. Skoro pies ma tak dobrze rozwinięty zmysł węchu, to przykładowo bez problemu jest w stanie rozpoznać nawet niewielką ilość tłuszczu, w którym rozpoczął się proces jełczenia. Dlatego tak ważne jest zapewnienie świeżości tłuszczom wchodzącym w skład karmy. Ponadto warto wiedzieć, że zawartość wody w karmie również wpływa na jej smakowitość. Karmy mokre mają tutaj przewagę, ponieważ taka forma jest dużo bardziej atrakcyjna dla zwierzęcia.
Nie bez znaczenia w temacie smakowitości jest także temperatura pokarmu. Idealna temperatura karmy to 38 stopni Celcjusza. Dlaczego? Bo odpowiada ona temperaturze ofiary w naturze. Dlatego w przypadku karm mokrych, warto je delikatnie podgrzać po wyciągnięciu z lodówki lub wcześniej pozostawić zamkniętą puszkę w temperaturze pokojowej.
Niewiele osób wie, że na smakowitość karmy ma wpływ także środowisko. Przeprowadzka, pozostawienie psa w hotelu dla zwierząt, nagły wyjazd jednego członka rodziny… to wszystko może wpływać na wahania apetytu u psa. Dlatego zawsze należy bacznie obserwować pupila oraz jego reakcje na zmiany w jego środowisku. Co więcej, posiłki powinny być podawane psu w odpowiednich warunkach, tak aby zapewnić mu bezpieczeństwo, komfort i dobre samopoczucie. Dlatego niewskazane jest karmienie psa w najbardziej uczęszczanej części domu czy w towarzystwie innego zwierzęcia, które może mieć negatywny wpływ na apetyt psa.